Internetrecht

internetIets wat vaker voorkomt in ons dagelijks leven maar nog vrij nieuw is, is internetrecht. Zowel bedrijven als consumenten krijgen ermee te maken. Zeker bij bestellingen via het internet, maar ook moet je denken aan auteursrecht en problemen met een provider. Juridisch advies internetrecht is steeds vaker nodig om geschillen van de wereld te helpen. Zo kan u aantonen dat u in uw recht bent en eventueel een schadevergoeding of een ontbinding van de aankoop eisen.

Geschillen met provider

Bij problemen met uw internetprovider kan u de geschillen via juridische stappen aanvechten. U probeert best eerst zelf een oplossing te vinden met uw provider. Maar als u toch geen oplossing kan vinden of niet de juiste oplossing, dan maakt u gebruik van internetrecht. Als u juridisch uw recht kan halen van uw provider, dan geeft dat veel voldoening. In 2007 is een onafhankelijke geschillencommissie ontstaan waar u met al uw vragen en problemen terecht kan. U kan met een jurist onder de arm een geschil aanpakken bij de commissie.

Geschillen over webwinkelen

Is er bij een online bestelling iets verkeerd gelopen met de bestelling, service of product en krijgt u van de webwinkel in kwestie niet de gewenste oplossing. U heeft zowel in een gewone winkel als in een webwinkel dezelfde rechten. U heeft altijd de optie om binnen de 14 dagen uw artikelen te retourneren en daarna alles proberen oplossen. Beide partijen willen een dure rechtzaak proberen te voorkomen, daarvoor is er in de EU een speciale geschillen commissie voor webshops opgericht. Alle consumenten kunnen daar hun klachten indienen en binnen 90 dagen moet er een oplossing zijn, zonder rechtsgang. Deze nieuwe regels over internetrecht en online kopen zijn in de EU vastgelegd. Zo zijn er voor alle landen in de EU dezelfde internetrechten zijn.

Auteursrecht op internet

Net zoals bij boeken heb je ook auteursrecht op internet. U hebt toestemming nodig van de maker van teksten en foto’s om deze op het internet te plaatsen. Het is uiteraard toegestaan om uw eigen teksten en foto’s te gebruiken op websites. Eigen foto’s zijn altijd voorzien van uw eigen rechten. Een vaak voorkomen misverstand is dat mensen vaak denken dat ze alles mogen gebruiken wat op het internet staat. Het is echter niet rechtsgeldig om alles te gebruiken wat online staat. Het is nodig om steeds toestemming te vragen en als dat geschonden wordt kan u hier een zaak van maken. Ook foto’s die op Facebook staan zijn onderworpen aan auteursrecht op internet en mogen niet zomaar gebruikt worden. U kan juridisch advies inwinnen als u te maken krijgt met een zaak over auteursrecht op het internet. Zo weet u precies wat uw rechten zijn als u foto’s of teksten wil gebruiken op een website.

Privacy en spamming op het internet

In ons gewone leven hebben we recht op privacy, en dat is ook zo op het internet. Het is daarom dat op websites toestemming word gevraagd voor het gebruik van cookies. Er zijn verschillende regels vastgelegd in de wet op het gebied van privacy wetgeving op het internet. Ook voor bedrijven zijn er regels op vlak van spam. Het is niet toegestaan om als bedrijf zomaar een ander bedrijf of consument per e-mail te benaderen. Doet u dit toch dan gaat u in tegen de spamregels en kan u een boete krijgen. Ga steeds na wat de regels zijn omtrent e-mail verkeer op het internet, voor je een mailing wil uitvoeren.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een begrijpelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.