Reizen en verkeer

verkeerIndien u veel op de baan bent, dan ontstaan er al eens conflicten in het verkeer of op vakantie. Het kan een juridisch conflict zijn met politie of een of ander probleem met uw vluchten. U weet precies uw rechten met juridisch advies reizen en verkeer. U kan juridisch bezwaar aantekenen indien een boete volgens u onterecht werd gegeven. Of een officiele klacht bij een vertraagde vlucht. Bij dit soort gevallen is het handig om juridische ondersteuning te krijgen waar u gewoon recht op heeft.

Verkeersboete met bezwaarschift

Krijgt u een verkeersboete, dan kan u het best eens nagaan of de boete ook wel echt rechtsgeldig is. Vaak is dit bij parkeerboetes niet het geval. Vele Belgen betalen gewoon de boete, zonder erbij na te denken. Maar denk liever eens twee keer na, want het kan goed zijn dat uw boete kan aangevochten worden. U moet dan een gemotiveerde brief overmaken binnen de zes weken na ontvangen van uw boete. Een officier van justitie moet op het bezwaarschrift reactie geven en een verklaring geven waarom de boete wel geldig is. Stel dat u door persoonlijke omstandigheden, de geboorte van uw kindje, te hard hebt gereden, dan moet de officier hierop ingaan. Geeft de officier na onderzoek u gelijk, dan hoeft u de boete niet te betalen.

Vergoeding bij een vertraagde vlucht

Enkele jaren terug zijn er door de europese Unie regels opgemaakt om een vertraagde vlucht te voorkomen. Indien uw vlucht vertraagd is, dan heeft u recht op een vergoeding. Een voorwaarde is dat u wel vliegt vanaf een Europees vliegveld. En ook dat u op tijd in de incheckbalie dient te zijn. U kan een vergoeding opeisen bij een chartervlucht, maar ook bij een pakketreis. Vanaf een vlucht van twee uur op een afstand van minder dan 1500 km kan u al een vergoeding krijgen. Indien de vlucht langer is dan 1500 km moet de vertraging minstens drie uur zijn voor een vergoeding te kunnen ontvangen. Ook al hebt u recht op een vergoeding, deze worden al te vaak nog afgewezen. De vliegtuigmaatschappij zal altijd met een uitvlucht komen zodat het niet nodig is een vergoeding te betalen. Maar met juridisch advies kan u uw rechten duidelijk overmaken.

Vertraagde vlucht en overmacht

Een vergoeding zal niet gegeven worden als er sprake is van overmacht. Zaken zoals een orkaan of sneeuwstorm zijn reden genoeg om een vliegtuig aan de grond te houden. Of het plots ontstaan van een oorlog, kan hier ook worden meegerekend. Ook al heeft u geen recht op een vergoeding bij deze oorzaken, u heeft wel nog recht op verzorging. Dat kan gaan van eten en drinken, en als het lang duurt ook een overnachtingsplaats.

Mocht dit toch niet geregeld worden, dan kan u een schadevergoeding eisen. Het bedrag van vergoeding dient bepaald te worden door het aantal kilometer dat u zal vliegen. Bij een Europese vlucht ligt de vergoeding tussen de € 250 en € 400. Een vlucht daarbuiten kan oplopen tot € 600 als u niet tijdig uw bestemming bereikt. De vergoeding hangt af van de duur van de vertraging. Wil u een klacht indien, dan kan een jurist u helpen dit goed te onderbouwen om een vergoeding te kunnen ontvangen.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een begrijpelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.