Overheid

overheidEr kan altijd een juridisch conflict ontstaan met de overheid, door veranderingen in uw woonomgeving onder andere. Of bij het aanvragen van een woning vergunning. Met juridisch advies weet u precies wat kan en niet kan. U kan zo een bezwaar indienen tegen een genomen besluit. Stel dat uw buren een bepaalde verbouwing gaan uitvoeren. Ook kan u een bezwaar indien bij het veranderen van een bestemmingsplan. Een jurist kan u op weg helpen om een bezwaar op de juiste manier op te stellen.

Omgevingsvergunning aanvragen of bezwaar tegen aantekenen

U dient een omgevingsvergunning aan te vragen voor zowat alles dat u gaat veranderen in de omgeving van uw woning. Zoals bijvoorbeeld het kappen van een grote boom. Of het plaatsen van een dakkapel of uitbreiding. Er zijn een aantal gemeentes waar u geen omgevingsvergunning dient aan te vragen, bij verbouwingen. Maar als u er niet mee akkoord gaat dat uw buur zijn huis uitbreid, dan kan u een bezwaar aantekenen. Zo kan u voorkomen dat uw buurman een uitbreiding plaatst die uw zonlicht zou wegnemen.

Planschade door de overheid

U kan bezwaar indienen als er planschade ontstaat door veranderingen van de overheid. Planschade kan de oorzaak zijn van veranderingen in de buurt, waardoor uw woning minder waard wordt.
Deze veranderingen moeten wel de oorzaak zijn van de overheid zelf. Stel dat u een alleenstaande woning heeft met rondom een groene zone. Dit kan een echt voordeel zijn naar kopers toe en veel geld waard zijn. Maar de overheid komt aanzetten met het bouwen van een nieuwe wijk op die groene zone. Als dit plan nog niet bekend was toen u de woning kocht, dan heeft u te maken met planschade. U kan dit aanvechten tegen de overheid. Dit kan wel een langlopend proces zijn, soms enkele jaren voor uw verzoek terecht wordt gewezen.

Vergunningsvrij bouwen

Er zijn sommige gemeentes waar u vergunningvrij kan bouwen. Bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen tot bepaalde afmetingen kan, vanaf dan moet u een vergunning aanvragen. Zonnepanelen op uw dak kan ook nog vergunningsvrij. Informeer wel eerst even in je gemeente wat wel en wat je niet vergunningvrij kan bouwen. Haal er eventueel ook een jurist bij om zekerheid te hebben of je ook vergunningvrij kan bouwen.

Gebruiksvergunning

Besluit u om uw woning aan meerdere mensen te verhuren, dan spreken we over een gebruiksvergunning. U hebt een vergunning nodig om een kamer te verhuren of als u uw kinderen wil opvangen in huis. Hiervoor moet uw woning brandveilig genoeg zijn en een vergunning moet aangevraagd worden. U krijgt dan advies van de gemeente over enkele aanvullende eisen aan uw woning. Een aanvraag voor een gebruiksvergunning stel je best zo professioneel mogelijk op. U kan altijd advies en hulp vragen bij een jurist voor de aanvraag op te stellen. In die aanvraag kan je vermelden wat er al gedaan is om de brandveiligheid te verhogen. Hebt u bijvoorbeeld een noodplan voorzien en een eventuele vluchtroute? Een gebruiksvergunning verwacht dat uw pand volledig in orde is met alle eisen.

Bezwaar tegen de WOZ waarde

Gaat u niet akkoord met de vastgestelde WOZ waarde die de overheid bepaald heeft. U kan vrij bezwaar intekenen tegen deze waarde. Het kan u een flinke euro opleveren als de rechter bepaald dat de waarde toch verlaagt moet worden. U kan bij een jurist terecht om een goede aanvraag op te stellen.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een begrijpelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.