Letselschade productaansprakelijkheid
Als consument koopt u ongetwijfeld iedere dag opnieuw heel veel verschillende producten aan. Het kan echter al eens voorkomen dat één van de aangekochte producten in het geheel niet aan de verwachtingen weet te voldoen. Soms kan er iets mis zijn met het product in kwestie waardoor u te maken krijgt met bepaalde schade. In principe kunt u er als consument immers steeds op rekenen dat een aangekocht product veilig is in gebruik. Blijkt dit achteraf niet zo te zijn, dan kunt u de letselschade verhalen op het bedrijf die het product op de markt heeft gebracht. U dient er wel rekening mee te houden dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer u het artikel in kwestie op normale wijze heeft gebruikt. Een bekend voorbeeld van een situatie waarin productaansprakelijkheid kan worden aangesproken is wanneer er zich glas in etenswaren bevindt. De vraag die veel consumenten zich evenwel terecht stellen is hoe u nu als particulier persoon opgewassen bent tegen de grote bedrijven met vaak een leger van advocaten. Het antwoord is evenwel zeer eenvoudig, namelijk door uw letselschade te laten claimen door een ervaren jurist.
Producent aansprakelijk stellen voor gebrekkig product
De producent van een product is steeds verantwoordelijkheid voor de deugdelijkheid van het artikel in kwestie. Met andere woorden, wanneer de veiligheid van het product afwijkt kan de producent hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Hij had dit immers moeten voorkomen. De aansprakelijkheid beperkt zich evenwel niet alleen tot de producent, maar strekt zich ook uit naar de fabriek waar het product vandaan komt. Het moet evenwel gezegd dat een dergelijke zaak alles behalve eenvoudig is. U dient op juridisch vlak namelijk aan te kunnen tonen dat er wel degelijk een bepaald gebrek was aan het product dat u heeft gekocht. Hierbij wordt er door een expert steeds rekening gehouden met de wijze waarop het product precies is gebruikt. Wanneer inderdaad blijkt dat er een probleem is met het aangekochte product kunt u de producent evenals de fabriek aansprakelijk stellen. Blijkt echter dat u het artikel niet zoals voorgeschreven heeft gebruikt, dan heeft u doorgaans geen enkele basis meer om de producent aansprakelijk te stellen.
Verhalen van schade
In België is wettelijk vastgesteld op wie letselschade kan worden verhaald in het geval van een gebrekkig product. De productaansprakelijkheid zelf is evenwel Europees geregeld. Deze wet stelt dat de producent uitsluitend aansprakelijk kan worden gesteld wanneer blijkt dat er een gebrekkig product is afgeleverd. Opvallend detail is ook dat u niet noodzakelijk eigenaar dient te zijn van het product in kwestie. Ook indien u het met andere woorden terloops heeft gebruikt of u gewoon een omstaander was is het in theorie mogelijk om een schadeclaim in te dienen. Let wel, in alle gevallen dient zoals aangegeven aangetoond te kunnen worden dat het product in kwestie wel degelijk gebreken vertoonde. Dat lijkt evenwel eenvoudiger dan het is.
Direct letselschade bij gebrekkig product claimen
Heeft u door een gebrekkig product te maken gekregen met letselschade? In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een beroep te doen op de mogelijkheden van een jurist! Hij kan u namelijk op efficiënte wijze bijstaan bij het verhalen van de schade bij de producent. Alle kosten die voortvloeien uit de procedure worden bovendien verhaald op de aansprakelijke partij. Op deze manier geniet u steeds van het beste juridische advies en dat zonder dat u rekening moet houden met torenhoge kosten. Twijfel dan ook niet langer en leg uw zaak meteen voor aan een jurist.
Stel een juridische vraag
Bent u op zoek naar een duidelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.