Letselschade kop-staartbotsing

kopstaartEén van de grootste veroorzakers van letselschade in België is de zogenaamde kop-staartbotsing. Onderzoek heeft evenwel aangetoond dat één op de drie ongevallen betrekking heeft tot een dergelijke botsing. De medische gevolgen zijn in deze situatie vaak niet meteen duidelijk. De letselschade die ontstaat situeert zich evenwel altijd aan de rug- en nekwervels. Opvallend detail is ook dat het er niet zozeer toe doet met welke snelheid het ongeval werd veroorzaakt. Zowel bij een impact bij lage als bij hoge snelheid zouden deze verschijnselen optreden. Het feit dat de medische gevolgen van een kop- staartbotsing veelal weken op zich laten wachten zorgt er voor dat u er in deze situatie goed aan doet om zo snel mogelijk de hulp van een jurist in te schakelen.

Aansprakelijkheid bij kop-staartbotsing

De aansprakelijkheid vaststellen bij een kop-staartbotsing is vaak zeer complex. Algemeen geldt echter dat de persoon die achterop een voertuig is ingereden aansprakelijk is. Deze aansprakelijkheid beperkt zich niet alleen tot de schade aan de auto van derden, maar heeft ook betrekking tot de schade aan de voorzijde van uw eigen auto. Is er iemand achterop uw auto ingereden, dan is hij doorgaans aansprakelijk. In bepaalde situaties kan de aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing evenwel verlegd worden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer u plots bent afgesneden of wanneer uw voorligger vol op de rem gaat staan voor een oranje stoplicht. Omdat de aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing zo lastig te bewijzen is wordt het steeds aangeraden om zo snel mogelijk het nodige bewijsmateriaal te verzamelen. Denk hierbij niet alleen aan foto’s van het ongeval, maar ook aan getuigenissen van mensen die het ongeval hebben zien gebeuren.

Letselschade in geval van kop-staartbotsing

Wanneer er sprake is van een kop-staartbotsing is het meer dan waarschijnlijk dat u na enige tijd last zult ondervinden van uw rug- en nekwervels. Vooral een whiplash komt in deze situatie bijzonder vaak voor. Dit lijkt op het eerste zicht misschien duidelijk, maar in de medische wereld is dat evenwel niet het geval. Het probleem gaat namelijk schuil in het feit dat een whiplash medisch gezien zeer lastig aan te tonen is. Juridische hulp is in dit geval dan ook vaak een absolute must. Een juridisch adviseur kan er voor zorgen dat uw whiplash officieel wordt erkend. Alleen op deze manier is het voor u mogelijk om de maximale compensatie te krijgen waar u recht op heeft.

Juridische hulp cruciaal bij kop-staartbotsing

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat de gevolgen van een kop-staartbotsing vaak behoorlijk ingewikkeld zijn. De belangrijkste vraag waar een antwoord op moet worden gevonden is wie er aansprakelijk is voor het ongeval? Bent u het zelf of is het toch de persoon die op u in is gereden? Bovendien moet er ook niet alleen rekening worden gehouden met de eigen schade die u heeft geleden ten gevolge van het ongeval. Meer dan waarschijnlijk heeft ook de andere persoon de nodige schade ondervonden waar een oplossing voor moet worden gevonden. Omwille van al deze redenen is het van bijzonder groot belang om zo spoedig mogelijk een beroep te doen op een jurist. Een jurist kan u immers helpen om de aansprakelijkheid van de tegenpartij te bewijzen. Bovendien worden de kosten die door een jurist in rekening worden gebracht steeds verhaald op de aansprakelijke partij. Wanneer u geen schuld treft loopt u dan ook min of meer geen enkel financieel risico.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een duidelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.