Letselschade immateriële schade
Van welk soort ongeluk er ook sprake mag zijn, bij letselschade is er doorgaans ook altijd sprake van immateriële schade. Deze kostenpost valt in principe niet in geld uit te drukken en moet dan ook steevast in overleg worden vastgesteld. Het achterhalen van dit bedrag is een vrij complexe taak. In tegenstelling bij materiële schade heeft immateriële schade immers betrekking tot emotionele problemen. Deze schade moet uiteraard zijn ontstaan door een ongeval. Doordat er geen officiële basis bestaat voor deze kostenpost wordt er ook wel eens naar verwezen als zijnde smartengeld. In principe wordt smartengeld uitgekeerd om het leed van de patiënt in kwestie te verzachten. Het smartengeld zorgt bij het slachtoffer immers voor een gevoel van erkenning. Bovendien kan de ontvangen compensatie voor de geleden, immateriële schade voor alles worden gebruikt waar het slachtoffer zin in heeft.
Schadeposten die behoren tot immateriële schade
Er bestaan verschillende schadeposten die u kunt laten opnemen als zijnde immateriële schade. U kunt hierbij denken aan littekens die zichtbaar zijn en blijven als gevolg van een ongeval, maar ook het gemis van uw werk of hobby kan op deze manier worden gecompenseerd. Denk daarnaast eveneens aan lichamelijke beperkingen of psychische klachten. Uiteindelijk zult u ook voor de geleden immateriële schade steeds een bepaalde vergoeding ontvangen.
Wanneer heeft u recht op smartengeld?
Slachtoffers vragen zich vaak af of ze nu al dan niet recht hebben op een vergoeding voor immateriële schade. Het kan immers ook voorkomen dat ze alleen maar de financiële gevolgen van materiële schade kunnen claimen? De wet heeft het in principe op een dergelijke manier geregeld dat slachtoffers van een ongeval altijd recht hebben op een materiële schadevergoeding. Wanneer uw letsel eveneens over een immaterieel karakter beschikt, dan kunt u ook hiervoor een extra compensatie claimen. Denk hierbij maar eens aan het verliezen van een dierbaar persoon in een ongeval. Een ander woord voor dit soort letselschade is affectieschade en kan door een jurist doorgaans zonder probleem worden verhaald op de schuldige partij.
Claimen van immateriële schadevergoeding
Zoals bovenstaande eigenlijk reeds duidelijk maakt is het claimen van immateriële schade vaak zeer complex. Het is bijvoorbeeld een hels karwei om vast te kunnen stellen of u er al dan niet recht op heeft. Bovendien mondt dit vaak uit in een strijd tussen slachtoffer en verzekeraar. Veel slachtoffers voelen hier maar weinig voor en stellen zich bijgevolg tevreden met een compensatie voor de opgelopen, materiële schade. In dit geval kan een jurist u evenwel het beste van twee werelden bieden. In eerste instantie is het interessant om te weten dat onze juristen steeds werken op basis van no-cure, no-pay. Met andere woorden, blijkt dat u geen recht heeft op een (aanvullende) schadeclaim? Dan hoeft u ook niets te betalen. U kunt zich bijgevolg volledig focussen op uw herstel en u kunt de afwikkeling van zowel de materiële als immateriële schade gewoon overlaten aan uw advocaat. Klinkt dit alles voor u ook als muziek in de oren? Twijfel dan geen moment langer, neem vandaag nog contact met ons op en laat uw schadevergoeding claimen door één van onze ervaren juristen!
Stel een juridische vraag
Bent u op zoek naar een duidelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.