Huren en wonen

hurenHet is altijd leuk om mooi te wonen. Het kan echter voorkomen dat door burenoverlast of problemen met u woning het woongenot flink de diepte in gaat. Indien u een woning huurt, kunnen er problemen ontstaat met lekkage en dergelijke. De huurbaas moet deze problemen oplossing, maar als hij hier niet aan voldoet, dan is een juridisch geschil snel aanwezig. Juridisch advies huren en wonen is aan te raden als u te maken heeft met deze zaken. Zo kunnen problemen snel afgehandeld worden. Vaak zijn 90 % van de zaken al opgelost nog voor voor er aan een rechtbank gedacht wordt. Zo worden kosten bespaard om uw recht te halen bij buren of een huurbaas.

Het huurrecht

Bij het huren van een woning heb je te maken met huurrecht. Dit huurrecht moet u behoeden van een een grillige huurbaas. Maar jammergenoeg kan u er wel nog mee te maken krijgen. Een jurist kan u gelukkig op weg helpen om de huurbaas goed aan te pakken. Bijvoorbeeld het recht dat u niet zomaar uit uw woning kan gezet worden. De huisbaas moet u de tijd geven om een andere woning te vinden. Maar jammer genoeg krijgt u dit probleem als u op zoek gaat naar een woning van particulieren. Of al van onrechtmatig onderverhuur gehoord? Andere zaken zoals achterstallig onderhoud of extreme huurverhoging komen onder het huurrecht. U kan juridisch al deze zaken aanvechten tegen uw huurbaas. Maar zoek eerst uit wat uw rechtspositie in de zaak is.

Huurovereenkomst afsluiten

Bij het huren van een woning, heb je te maken met een huurovereenkomst. Ga het contract goed na, dat is een eerste stap. Zeker als u een pand huurt van een particulier. Een verhuurder zal een contract opstellen van bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Bij problemen tijdens de huurperiode kan u best eens nagaan wat uw rechten en plichten zijn. Deze zijn altijd terug te vinden in uw huurcontract, maar sommige zaken zijn ook te lezen in de wet.

Een eigen woning kopen

Er komt juridisch heel wat kijken bij het kopen van een eigen woning. De eerste stap is het tekenen van een koopcontract. Hier kan je alle zaken terug vinden als wettelijke bedenktijd, intentieverklaring en indien het over een appartement gaat, het appartementrecht. U kan zich ook altijd aansluiten bij de vereniging van eigenaren. Zo heeft u juridische bijstand als er geschillen ontstaan bij het kopen van uw woning. Bij het koopcontract tekenen is het aan te raden er een jurist het eens te laten nalezen. Sommige zaken moet er extra in worden opgenomen, terwijl er andere mogen geschrapt worden.

Een conflict met de buren

U kiest u buren niet zelf jammergenoeg en zeker als er een conflict ontstaat met burenruzie tot gevolg. Een burenruzie is vaak de oorzaak dat u zich niet meer goed voelt in uw eigen woning. Indien u een woning of appartement huurt dan kan u een conflict krijgen en met de verhuurder bespreken. Die verhuurder kan dan een poging doen om te bemiddelen in uw conflict met de buren. Bij een koopwoning liggen de zaken net iets anders. Er kunnen problemen ontstaan over erfgrens of geluidsoverlast. Er zijn in het burenrecht een aantal zaken uitgewerkt om een conflict te voorkomen. Mochten er toch problemen ontstaan, dan kan een jurist de oplossing bieden. Hij gaat na wat uw officiele rechten en plichten zijn. Er moet dan worden nagegaan wie uiteindelijk in zijn recht staat. Mochten de buren nog steeds mekaar in de haren vliegen, dan kan een rechter ingeschakeld worden om het conflict een oplossing te bieden. U doet er goed aan dit te vermijden om hoge kosten tegen te gaan.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een begrijpelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.