Alimentatie

scheidenAls je gaat scheiden heb je vaak meer kopzorgen dan enkel het verdelen van goederen. De alimentatie of onderhoudsgeld moet berekend worden en dat zorgt vaak voor hevige discussies. U wil geen overmatige alimentatie betalen, of enkel kinderalimentatie en geen ex-partner alimentatie. Als u zich goed wil informeren over uw rechten als ex-partner, dan gaat u best juridisch advies inwinnen. Juridische adviseurs kunnen u het beste informeren bij het berekenen van uw alimentatie. Indien u dit wenst kan u dit laten bevestigen in een rechtbank, zodat u met zekerheid weet waar u recht op heeft. Zo krijgt u duidelijkheid en voorkom je een juridisch gevecht met uw ex-partner.

Het bedrag van alimentatie vaststellen

In België kan u vrij bepalen hoeveel alimentatie er moet betaald worden. Ofwel in onderling overleg, ofwel via het gerecht maak je de juiste afspraken die bindend zijn voor beide partijen. Zo weten beide partners waar ze aan toe zijn en kunnen niet meer rond de afspraak heen. De feitelijke scheiding loopt via de rechtbank, waar de alimentatie ook nog eens ter sprake zal komen zodat de afspraken nog eens herhaald worden. Het bedrag van alimentatie wordt vaak bepaald aan de hand van het inkomen van de partner, uw eigen behoefte en de mogelijkheden van de alimentatieplichtige. Zo betaald de alimentieplichtige nooit meer dat hij of zij financieel kan dragen.

Onderhoudsgeld kinderen bepalen

Zijn er minderjarige kinderen in het spel, dan is de ex-partner verplicht om het kinderonderhoudsgeld te betalen. Dit is belangrijker dan de partneralimentatie. Tot het kind volwassen is zal het bedrag betaalt worden aan de ouder die voor het kind moet zorgen. Ook dit bedrag wordt bepaalt op basis van het vermogen en de kosten die voor het kind dienen gemaakt te worden. Is het kind nog schoolgaande, dan zijn deze kosten vaak iets hoger. Hierdoor kan de kinderalimentatie hoger uitvallen. De maximum leeftijd voor kinderalimentatie is 21 jaar. Indien u help wenst kan u dit steeds bekomen bij een juridisch adviseur.

Alimentatie incasseren

Het komt regelmatig voor dat de ex-partner zonder verwittiging plots stopt met de betalingen van de alimentatie. Dit kan voor lastige situaties zorgen als je de ex-partner hierover wil aanspreken. Het onderbreken van die betalingen brengt vaak moeilijkheden mee, maar met juridisch advies kan u bekomen dat uw ex-partner toch doorgaat met alimentatie betalen. Laat een speciale brief opstellen en ondertekenen door een juridisch adviseur. Mocht dit de problemen nog niet verhelpen, dan kan u een incassobureau aanspreken en in het uiterste geval beslag laten leggen op het loon van uw expartner.

Alimentatie herberekening

Alimentatie betaal je vaak voor een aantal jaren. In sommige gevallen is de situatie helemaal anders geworden, u bent bijvoorbeeld werkloos geworden, waardoor de uitgaven ook moeilijker zijn. Uw ex-partner heeft een nieuwe partner gevonden waardoor het recht op partner alimentatie vervalt. Dan is een alimentatie herberekening via een rechter een goed idee. Dan worden alle zaken zoals draagkracht en huidige situatie bekeken en met een juridisch adviseur kan u nagaan om uw aanvraag goed te onderbouwen en in te dienen bij de rechter. Het kan dan zijn dat u zal worden vrijgesproken van alimentatieplicht.

Win direct advies in over uw eigen alimentatie

Heeft u vragen bij het berekenen van uw alimentatie, of wil u weten of u nu wel of niet dient te betalen aan uw ex-partner? Voor al je vragen kan je met juridisch advies hulp inschakelen bij de uw alimentatieaanvraag. Voorkom onduidelijkheid door een alimentatie berekening te laten uitvoeren of schakel hulp in indien u geen alimentatie meer ontvangt van uw ex-partner. Wij kunnen ervoor zorgen dat betaling blijven gebeuren met hulp van een juridisch adviseur.

Stel een juridische vraag

Bent u op zoek naar een begrijpelijk en deskundig advies voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.